Buitenkeuken Raspalyzer Raspcar Buitenkeuken

Buitenkeuken van Douglas hout

De kast is gemaakt van Douglas spar. Het lichtere vuren hout van aanrecht en deksel steekt af tegen de donkerder Douglas. De dekselplaat is verzinkt staal.
De vuren delen zijn alleen zichtbaar bij geopende keuken. De opstaande rand aan zijkant en achterkant van het aanrecht laat ruimte voor de wokpit en de bbq met grillplaat bij gesloten deksel. De losse wokring is te hoog en moet wel worden verwijderd voor sluiten van het deksel. Bij openen van de keuken wordt de decoratie die op het deksel staat weggezet op de plank boven de keuken en de ton ernaast. Op deze manier kan de keuken snel in gebruik worden genomen.
Aan de linkerkant is een gasbarbecue ingebouwd (oude Cadac Skottelbraai). Op dat ding past een metalen deksel en de bbq wordt in die configuratie gebruikt om gerechten warm te houden tijdens wokken van meerdere gerechten. Rechts zit een oude wokpit van Miele. De sproeiers en ventielen nodig voor ombouwen van aardgas naar propaan konden nog worden besteld bij leverancier. De wok is volgens specificatie na ombouw geschikt voor 30mbar propaan. Maar het ding klinkt bij 50mbar heel wat vrolijker en heeft dan nog steeds een mooie vlam met flink meer vermogen. Voor de Skottelbraai is 50mbar duidelijk te veel dus die zit op een aparte 30mbar drukregelaar.
De keuken staat nu een jaar en er zijn twee zwakke punten geadresseerd. Als eerste kon het deksel met de drie dwarsbalkjes het gewicht van de bloempotten erop niet goed dragen. Daardoor bleef er water op het deksel staan. Bijplaatsen van twee dwarsbalkjes (derde foto) en deze balkjes een "rond" profiel geven zodat het deksel iets bol zou gaan staan bleek onvoldoende te werken. Het probleem is uiteindelijk opgelost door sterker aanzetten van het profiel van de dwarsbalkjes en plaatsen van twee kromgeslagen duimhengen bovenop het deksel (onder de zinkplaat) die door het deksel heen zijn vastgeschroefd in de dwarsbalkjes. Zie daarvoor de laatste constructiefoto verderop.
Tweede punt betreft een ontwerpfout. De bodemplanken in het open middendeel van de keuken vangen regenwater. Bij de voorste plank kan dit niet weglopen door de steunbalk die eronder is aangebracht (zie vierde constructiefoto hieronder met beeld van onderkant van kast). Dit is opgelost door kitten van de kier tussen balk en eerste bodemplank.

Ontwerp


Download de CAD-file voor OpenSCAD. De keuken is ontworpen in open source applicatie OpenSCAD. Ontwerpmaten voor de keuken zijn als variabelen bovenaan de CAD file opgenomen, deze zijn daarmee redelijk eenvoudig aanpasbaar. De CAD file is voorzien van echo statements die tijdens renderen een stuklijst opbouwen. Controleer altijd of de stuklijst klopt, een fout is snel gemaakt.

Constructie

Na opbouwen van het skelet met balken is alles haaks getrokken met staaldraad. Die haakse constructie wordt vervolgens gefixeerd met het plaatsen van de planken.
De keuken ligt hier met de voorkant op het tafelblad met onderkant zichtbaar. Het regenwater vangende middendeel kan afwateren door de kieren tussen de bodemplanken. Dit lukt bij de voorste kier echter niet door het vuren steunbalkje waarop de bodem is vastgezet (eerste foto). Deze naad moet worden gekit.
De bovenkant van de kast waar het aanrecht op zal worden geplaatst is nauwelijks zichtbaar maar wel afgetimmerd. Hierover lopen gasslangen en de (later aangebrachte) bedrading voor de LED verlichting.
De uitsparing voor de gasregelaar van de Skottelbraai was nogal ruim genomen. Idee was dat de barbecue vertikaal in het aanrecht moest kunnen zakken. De barbecue kan echter schuin worden ingestoken, een rond gat aan de voorkant van het aanrecht had volstaan. De uitsparing aan de bovenkant is achteraf opgevuld met een op maat gefreesd stuk hout.
De verzinkte plaat was besteld bij Hornbach. Midden in de Corona periode, en dat levering dan niet helemaal soepel loopt is niet heel raar. Levering nam echter vier weken zonder betekenisvolle feedback. Dat laatste is ergerlijk. Plaat zelf was prima.
Gedurende de winter was het deksel onder het gewicht van bloempotten hol getrokken waardoor er water op bleef staan. Door rond schaven van de dwarsbalkjes onder het deksel en plaatsing van bovenstaande kromgeslagen duimhengen staat het deksel nu licht bol zodat afwatering niet langer een probleem is. De verzinkte plaat is aan de lange zijdes weer vastgekit bij matige temperatuur. Als de zon er op staat gaat het zink iets boller staan. Hopelijk blijft de boel bij verdere krimp in de winter vastzitten.
Contact informatie: eric @ dit domein